Komentarze

Kwas foliowy

Autor: zdrowiekobiety | Kategorie:
Tagi: life, diet, dietetyka, diety, fitness, health, odchudzanie, trening, women, zdrowie, ćwiczenia
20. listopada 2008 11:33:00

Uważa się, że małe stężenie kwasu foliowego powoduje zwiększenie stężenia homocysteiny we krwi, co najprawdopodobniej ma związek z powstawaniem raka okrężnicy oraz choroby Alzheimera.

Homocysteina jest produktem metabolizmu białek. Zwiększenie jej stężenia we krwi zwiększa ryzyko zawału serca. Stężenie homocysteiny jest kontrolowane przez 3 enzymy, przy czym aktywność 2 z nich zależy od obecności kwasu foliowego w organizmie.

Wiele pokarmów, takich jak płatki śniadaniowe lub pieczywo, wzbogaca się w wielu krajach kwasem foliowym, żeby zmniejszyć ryzyko jego niedoborów i zapobiegać wadom rozwojowym płodu (u nas na razie pieczywo nie jest wzbogacane).

Brak komentarzy

rulze | obbrusydekorac | lirilacik | lucid-dreamer | spink | Mailing