Kwas foliowy
Autor: zdrowiekobiety
Tagi: trening, fitness, diety, women, odchudzanie, health, diet, dietetyka, ćwiczenia, life
20 listopada 2008, 11:33

Uważa się, że małe stężenie kwasu foliowego powoduje zwiększenie stężenia homocysteiny we krwi, co najprawdopodobniej ma związek z powstawaniem raka okrężnicy oraz choroby Alzheimera.

Homocysteina jest produktem metabolizmu białek. Zwiększenie jej stężenia we krwi zwiększa ryzyko zawału serca. Stężenie homocysteiny jest kontrolowane przez 3 enzymy, przy czym aktywność 2 z nich zależy od obecności kwasu foliowego w organizmie.

Wiele pokarmów, takich jak płatki śniadaniowe lub pieczywo, wzbogaca się w wielu krajach kwasem foliowym, żeby zmniejszyć ryzyko jego niedoborów i zapobiegać wadom rozwojowym płodu (u nas na razie pieczywo nie jest wzbogacane).

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj nowy komentarz